Conveni i trist jubilació

Argúcies perquè la pensió arribi a final de mes

La solitud i les privacions alimentàries castiguen molts jubilats, la majoria dones que sobreviuen amb ingressos precaris

Viuen, des de fa quatre anys, en un pis assistit de lloguer social, on a més d’una residència accessible i a preu assequible, tenen companyia. O almenys, no se senten tan soles com abans. I si alguna pateix algun mal ensopegada, tenen prop a algú que els atengui. Julietta Ortiz (Logronyo, 1942) i Lidia Pigazos (Valladolid, 1941) es van posar a treballar als 15 anys i, malgrat que les dues cobren pensions superiors a la mínima no contributiva de 367 euros, cap d’elles arriba a final de mes. Abans de recalar en aquest centre del barri del Raval i propietat delAyuntamiento de Barcelona, totes dues residien en pisos sense ascensor (Julietta en una quarta planta i en una cinquena, Lidia) i les dues havien passat també per malalties greus, que els havien limitat la mobilitat.

“A mi, venir a viure aquí em va canviar la vida”, exclama Lídia, la val·lisoletana, que va passar la joventut treballant en una empresa tèxtil de Mataró i, més tard, ja com a treballadora autònoma, va ser cuidadora de gent gran i cuinera en un càmping . “Jo vaig estar durant molts anys cobrant part del meu salari en negre, així que vaig haver de treballar fins als 70 anys per poder tenir una pensió de jubilació una mica més digna”, explica Julietta, la Rioja, que va ser primer secretària i, des dels 26 anys en endavant, professora d’autoescola.

 

Aflojan bombillas,escatiman agua cuando friegan platos y han tomado medidas para que sus entierros no sean una carga para sus hijas

POBLACIÓN ENVEJECIDA

“El 25% de la población catalana es, ya hoy, mayor de 65 años y para el 2040, la previsión es que ese porcentaje sea del 45,7%. En España, para entonces, los jubilados representarán un 47,4% de la población y un 48,8% en la Unión Europea”, asegura Pilar Rodríguez, adjunta a la gerencia y directora de la unidad sociosanitaria de la Associació Benestar i Desenvolupament (ABD). “Se trata, además, de unapoblación eminentemente femenina, que vive sola y que se encuentra en situaciones cada vez más precarias, porque sus pensiones no alcanzan para más”, prosigue Rodríguez. La soledad, las privaciones para que el dinero dé de sí, acaba llevando aldeterioro físico y psicológico. “Comen mal, no encienden la calefacción o no pueden salir de casa cuando no hay ascensor”, relata la responsable de la asociación.

Julietta y Lidia aflojan bombillas para no gastar tanta electricidad y friegan los platos a mano, cerrando el grifo entre plato y plato, para ahorrar agua. Son mujeres activas, que participan en talleres, hacen cursos de informática y se juntan con otras residentes para ver películas. Pero hay algo que les preocupa. Mucho. No quieren ser una carga para sus hijas (Julietta tiene dos y Lidia, una, que vive en Brasil). Por eso, confiesan, una ha legado su cuerpo a la ciencia y la otra hace cada mes un esfuerzo para pagar, como viene haciendo desde hace años, un seguro de vida. “Bastante tienen ellas para poder ir tirando. No les vamos dejar también el coste de tenernos que enterrar”, comentan.

http://www.elperiodico.com/es/noticias/pobreza-jubilados-pension-hasta-final-mes-4963431

Be the first to comment